İpsala ilçesi Serhat İlköğretim Okul bahçesinin doğusunda, kesme taş ve tuğla ile almaşık örülmüş ve iki adet sağır tuğla malzemeli sivri kemeri bulunan, yaklaşık 8 metrelik bölümü ayakta olan bir duvar kalıntısı mevcuttur. Mevcut okula ek derslik için açılan temel çukurunda ortaya çıkan duvarlar bahçenin doğusunda yer alan duvar kalıntısından kot olarak daha aşağıda yer almakta olup iki katlı bir yapının mevcut olduğunu göstermektedir. M. Tayyip Gökbilgin’in‘‘ XV. ve XVI. Asırda Edirne ve Paşa Livası. Vakıflar-Mülkler-Mukataalar’’ isimli eserinde; çok eskiden ortadan kalkmış olacak ki Badi Ahmet Efendi bundan hiç bahsetmekte ancak Hüsrev Kethüda’nın Mimar Sinan tarafından başlanmış bir kervansarayının zikredildiğine yer verildiği, aynı eserde Aşık Çelebi’nin bu kervansaraydan Hüsrev Kethüda namı ile bir hayır sahibince İpsala’da uzun ve geniş bir Ribad (han) bina ettirildiği, ihmal nedeniyle zamanla tamamıyla bertaraf olduğu beyan edilmiştir. 1974 yılı tapu kaydında kervansaray olarak vakfedilen taşınmazın parselinde mevcut ilköğretim okulu bulunmaktadır.

Kaynakça:

[1] (2013). Edirne Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri Cilt II. (p. 299) Edirne Valiliği Yayınları.