Çatalca-İnceğiz ve çevresindeki doğal oyuklarda ilk yerleşim tarih öncesi çağlarda (MÖ 5500) başlamıştır. İnceğiz mağaralarının doğal oyuklar dışında insan eliyle oyularak genişletilmeye MÖ 1200’lü yıllarda başlanmıştır. Mağaralar içinde süren toplu yaşam, yukarıdaki Maltepe Nekropol alanında kült ve cenaze törenleriyle son bulmaktadır.

MS 4. yüzyıldan itibaren Manastır olarak kullanılmıştır. Manastırlar 11-12. yüzyıllarda en faal dönemini yaşamış ve yukarı doğru kat sayısı artmıştır. Üç bölümden oluşan Mağara Manastır topluluğunun en görkemlisi, 1. grup olanıdır. Kalker bloğunun içine dört katlı olarak oyulmuştur. Üst katlara kayalara oyulmuş merdivenlerle çıkılmaktadır. İçerisinde bir kilise, kaya içine oyulmuş mezar yerleri ve vaftiz teknesi olarak kullanıldığı düşünülen bir çukur bulunmaktadır. İnceğiz Mağaraları ve Maltepe Nekropol Alanı’ndan çıkarılan tarihi eserler, İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.