Antalya’nın en küçük camisi Kaleiçi’nin taş döşeli, ahşap evlerle çevrili bütün yolları tarihi limana çıkar. Kordonla çevrili, ahşap teknelerin bağlandığı koy zamana tanıklık edişini sürdürür. Limanın hemen ardından yükselen surlar, zamana meydan okurken, Kırkmerdiven’in aşağısında, kayalıkların önünde küçük bir yapı yükselir. Bu yapının önünden her gün binlerce kişi gelir geçer. Ancak namaz saatlerinde okunan ezan sesini duyanlarla, binanın kullanım amacını bilenlerin dışındakiler, yapının camii olduğundan habersizdir. Oysa önünden yürüyüp geçtikleri yapı Antalya’nın en küçük tarihi camisidir. Kaleiçi Yat Limanı’nda bulunan İskele Camii, 46 metrekarelik kullanım alanı, altındaki su kaynağı, altıgen yapısı ve sadeliğiyle Antalya’nın değerlerindendir.
1903 yılında yapıldı. Kaleiçi Yat Limanı’ndaki İskele Camii, Tekelioğlu Evi’nin önünde, Kırkmerdiven’in en alt basamağının önündedir. Köşk mescit şeklindeki İskele Camii, altıgen bir plan üzerine inşa edilmiştir ve Osmanlı Dönemi’nde 1903 yılında Kenan Paşa ve Şakir Efendi tarafından yaptırılmıştır. Ancak bu tarihten önce de aynı noktada Selçuklu Dönemi’nden kalma bir caminin olduğu sanılmaktadır.

Kaynak: Renkli kalem (Antalya Dergisi )