İznik Ayasofya Camii
İznik Ayasofya Orhan Camii
Şehirİznik
Adını aldığıKutsal Bilgelik, Teslis'in ikinci şahsına veya İsa Mesih'e atıftır
MalzemeRoma tuğlası
Resmî site
İznik Ayasofya Camii, restore edilmiş görüntüsü. 1935'te restorasyon sonrası müze olarak kullanılan yapı, 2011'de camiye dönüştürülmüştür.

İznik Ayasofya Camii veya İznik Ayasofya Orhan Camii veya eskiden Azize Sofya Kilisesi (YunancaἉγία Σοφία Hagía Sophía), İznik'in tam ortasında, surlarla çevrili kentin dört kapısından gelen yolların kesiştiği yerde inşa edilmiş olan yapıdır.

Hristiyanlıkla ilgili önemli kararların alındığı 7. konsil'ün 787 yılında bu kilisede toplanmış olabileceği düşünülür. Yapı, 1331'de İznik'in Osmanlı Beyi Orhan Gazi tarafından fethinden sonra camiye dönüştürüldü. Kanuni Sultan Süleyman döneminde, Mimar Sinan tarafından ekler yapıldı. 200 yıl kadar terk edilip harap olan yapı, 1935 yılından itibaren müze olarak hizmet vermiş; 2011'de camiye dönüştürülmüştür.