Kağıthane halkına ve ilçe kültürüne, dünyanın en gözde şehirlerinden olan İstanbul’un şehir tarihine sunulmuş bir katkı olarak Kağıthane Açık Hava Müzesi, 80 envanter belgesine kayıtlı toplam 141 parça tarihi eseri barındırmaktadır.

Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait bu eserler, yer yer hafriyat kamyonlarından üzerinden toplanmış, bazen inşaat temel kazılarında bulunmuş, bazen yol düzenleme ve alt yapı çalışmaları sırasında günışığına çıkmıştır.

Kağıthane Belediyesi önündeki bahçede düzenlemesi ve sınıflandırması yapılarak bilgi levhaları konulan Kağıthane Açık Hava Müzesi Kültür Bakanlığı tarafından Mart 2007’de tescil edilmiş, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü Envanterine kaydedilmiştir. Statü olarak İstanbul Arkeoloji Müzeleri arasında yerini alan Kağıthane Açık Hava Müzesi’nde çeşitli saraylara ait sütunlar, yapı parçaları, farklı dinlere ait mezar taşları ve mezar kapakları, çeşme kitabeleri, Sadabad çağlayanlarına ait mermer kaskadlar, üzerine bilgi ve tarih nakşedilmiş nişantaşları gibi bir çok eser yer almaktadır.

Sözkonusu çalışma ile eserlerin, hafriyat kamyonlarında belirsizliğe gitmesi engellenmiş, bu karanlık gidiş, çocuklarımız için aydınlık bir ışık hüzmesine çevrilmiştir. İstanbul’un tüm ilçelerine örnek olması temenni edilen Kağıthane Açık Hava Müzesi örneği, bölgede yaşayanların tarih bilincine katkı sunmaktadır.