Karakadı Alaaddin Camii
Karakadı Camii, Çingene Fırını Camii olarak da bilinir.
- Tür: Cami
- Tema: Yeniden İhya Edilen Yapılar
- Kültür: Osmanlı
- Yüzyıl: 16. yy
- Bölge: Türkiye, Marmara Bölgesi, İstanbul, Üsküdar, Mimar Sinan (Üsküdar)
- Durum: Erişilebilir
Atlamataşı civarında, Selâmi Ali Caddesi ile Kassam Çeşmesi Sokağı’nın kavşağı yanında ve Selâmsız Caddesi üzerinde idi. 1935-37 seneleri arasında yıkılmıştır. Ahşap bir yapı idi. Minaresi de ahşap olduğundan cami yıkılınca bir yük arabasına konup Geredeli Mescidi’ne nakledilmişti.
Hadîka yazarı şu bilgiyi vermektedir:
“Bânisi Kara Alaaddin’dir. Kabri dahi ondadır. 1000 (1591-92) tarihinde vefat etmiştir. Minberini İmamzâde denmekle maruf Mustafa Efendi nam kimse vaz eylemiştir. Sonradan Arpacılar kethüdası el-hac İsmail Ağa, yanında bir mektep yaptırmıştır.
Sonradan Diyarbakırlı Seyyid Feyzullah Efendi mescidi zaviye eylemiştir. Bu dahi onda medfundur. 1050 (1640-41) tarihinde vefat etmiştir. Bu zatın bazı eş’ar ve ilâhiyatı vardır. Bu mescidin mahallesi vardır.”
Mescit, adını civarındaki bir fırından almıştır ki, bugün de faaliyettedir. Mabet, halk ağzında Karakadı, bu isimden bozma olarak Karagazi isimleri ile de anılırdı. Yanındaki İsmail Ağa Mektebi’nin diğer bir adı da Karakadı Mektebi idi. Eski Üsküdarlıların bir çoğu bu mektepte okumuştu.
Kara Alaaddin Efendi’nin kabri, bugün de bakımsız hazîresindedir. Baş ve ayak taşı silindir şeklinde olup üzerinde;
“Karakadı Aliy / üddin ruhuna el-Fatiha / Sene 1000 (1591)”
diye yazılıdır ki, İstanbul mezarlıklarında 1000 tarihini görmek hemen hemen imkânsızdır. Alaaddin Efendi 1591 tarihinde vefat ettiğine göre mabet en geç 1590 tarihlerinde yapılmış demektir.
1640 tarihinde vefat eden Feyzullah Efendi’nin kabri mevcut değildir. Tekkesi’nin hangi tarihe kadar devam ettiği belli değildir. Mecmua-yı Tekaya’da kayıtlı değildir.
Mabet, 1988 tarihinde yeniden yapılmış olup kubbeli ve fevkânîdir. Son cemaat yerine merdivenle çıkılır. Burada sütunlu bir revak vardır. Minberi Sümerbank’ın güzel çinileri ile kaplanmıştır. Minaresi sağda ve yüksektir. Ha zîresi temizlenmiştir. Önünde ve köşedeki ahşap binalar istimlak edilmiştir. Bu sırada karşı köşedeki, Nevşehirli İbrahim Paşa Su Terazisi de yıktırılmıştır.
Hazîredeki dolama sikkeli, dört köşe ince sütunlu şâhidenin üzerinde yazı yoktur. Bu, Feyzullah Efendi’ye ait olabilir.
* Kaynak: Yüzyıllar Boyunca Üsküdar, Sayfa 160




✶ İlişkili Yerler