Günümüzde boğa heykelinin bulunduğu yer ve çevresinde yol yapım çalışmaları sürecinde lahitler ortaya çıkarılmıştır. Bu bölgenin Khalkedon yerleşimine ait bir bir nekropol alanı olması olasıdır.

1976 yılında Söğütlüçeşme tren istasyonu civarındaki çevre yolu yapımı sırasında Kalkhedon Nekropol Alanı sınırları saptanmıştır. 1987 yılında Bahariye Caddesi’nin Altınyol noktasında sağa dönülen köşe başında yer alan tepecik, -günümüzde Boğa Heykeli’nin olduğu alan- yol genişletme çalışmaları nedeniyle, köşesiden bir kısmı alınarak, kenarları tıraşlanmıştır. Belediye tarafından başlatılan altyapı çalışmaları sırasında caddeler boyunca geniş ve derin çukurlar açılmıştır. İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü adına Ş. Atik başkanlığındaki bir ekip tarafından açılan çukurlar denetlenmiş ve kazı yapılmıştır. Kalıntıların yerleşik olanları Altıyol’da yeniden toprak altına gömülmüş ve üzerleri betonla kapatılmıştır. Taşınabilir olanların onarılabilen örnekleri ise İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde iki ayrı salonda sergilenmektedir. Bir kısmı “İstanbul” katında Khalkedon vitrininde, diğeri ise “Bithynia” katında yine Khalkedon vitrininde görülebilir.

12×10 m’lik alan içinde yapılan kazılar sonucunda, platformun güneybatı yarısı sökülerek lahitlerin buraya sonradan yerleştirilmiş olduğu tespit edilmiştir. Podyumun, lahitlerden daha erken bir döneme ait olduğu anlaşılmıştır.

TAY Project – Khalkedon