Kılıçoğlu Toprak İşleme Fabrikası, Türkiye'nin ilk kiremit fabrikasıdır. Eskişehir'de Hoşnudiye Mahallesi İsmet İnönü Caddesi'nde bulunan fabrika, Atatürk'ün talimatı ile kurulmuş ve 1927-2007 yılları arasında faaliyet göstermiştir. Bu fabrikada üretilen kiremitler, cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren demiryolu ağı ile ülkenin her yerine ulaştırılmış ve Türkiye'nin pek çok önemli yapısının çatısında yer almıştır.

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında yaşanan kiremit kıtlığı nedeniyle Fransa'nın Marsilya kentinden kiremit ithal edilmek zorunda kalınmasına çok içerleyen cumhurbaşkanı Atatürk'ün Eskişehir'de birkaç kişiyi toplayarak "Şu kiremit işini halledin, aleme rezil oluyoruz" demesi üzerine fabrika kurulma çabası başlamıştı. Toprağı uygun olduğu için yer olarak Eskişehir seçilmişti.

Fabrikayı 1927 yılında Bulgar bir aile kurdu ve üretime başladı. 1930'lu yıllarda Bulgar ailenin elinden alınan fabrika Bulgaristan göçmeni Sabri Kılıçoğlu'na verildi. 1940'lı yıllardan itibaren genel müdürlük görevini üstelenen Murat İnce tarafından profesyonel bir anlayışla yönetilen fabrika, 1980'lerin sonunda Murat İnce ve Sabri kılıçoğlu'nun art arda ölümleri üzerine inişe geçti. 1992'de Sabri Kılıçoğlu'nun damadı ve Endel Şirketler Grubu'na bağlı Kılıçoğlu Toprak A.Ş'nin yönetim kurulu başkanı olan Savaş Özaydemir şirketi devraldı.

Fabrika, 2007 yılında Eskişehir Belediyesi'nin kentsel dönüşüm projeleri kapsamında üretimi durdurdu. Kılıçoğlu Kiremit, üretimini Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi içindeki fabrikada sürdürmektedir.