Yapı aynı zamanda kütüphanedir. Avlunun batısında yer alan kütüphanenin giriş kapısı üzerinde bulunan kitabeden yapının H. 1274 / M. 1863 yılında yapıldığı anlaşılmaktadır. Yapı iki yanda dikdörtgen bölüm ile bunların ortasında dikdörtgen girişten oluşmaktadır. Yapının ön cephesindeki kademeli düzenlemenin aksine arka kısmı tamamen düz bir duvardan ibarettir. Yan mekânlarda üçer dikdörtgen pencere bulunmaktadır. Aynalı kemerli giriş kapısının üzerinde dikdörtgen bir pencere bulunmaktadır. Kütüphanenin beden duvarları üç sıra kirpi saçakla sonlandırılmış, kiremit kaplı kırma çatı ile örtülmüştür.

Kaynak: Eryüksel, Erengül, Safranbolu Şehrinde 17.-19. Yüzyıl Osmanlı Camileri ( yayımlanmamış Master Tezi), Gazi Üniveristesi, Ankara, 2005

Yapının kitabesinde Ta’lik yazı ile şöyle yazılmıştır:

Bu vakfî Köprülüzade Mehmed Paşa merhumun | olub bünyad kıldı cümle ehl-i beldeyi ihya /