Kayseri’deki Koramaz Vadisi’nde binlerce yıldır yaşayan insanların kayaları oyarak mezar, mesken, depo ve ibadethane olarak kullandıkları mekanlar, günümüzde hala daha kullanılıyor.

Antik dönem yerleşimlerinin de yer aldığı vadi içerisinde, sayıları yüzlerce olan güvercinlikler, columbariumlar (Roma döneminde yakılmış bedenlerden kalan küllerin saklandığı toplu mezarlar), anıt mezarlar, tümülüsler, yer altı savunma yapıları, yaşam alanları, ibadet alanları (antik tapınaklar ve kiliseler), ağıllar, gözetleme noktaları gibi çok sayıda farklı kullanım amaçlı yapı bulunuyor.

Birçok medeniyetin izine rastlamanın mümkün olduğu bölgede, Hristiyanlığın serbest kalmasıyla beraber geç Roma veya erken Bizans’ta bu mağaralar kilise olarak yeniden şekillendirilmiş.

Selçuklu ve Osmanlı hakimiyetiyle kiliselerin bir kısmı yine dini yapı olarak kullanılmaya devam edilirken bu durum ise vadiyi oldukça değerli kılıyor.

Koramaz Vadisi
Türkiye üzerinde Koramaz Vadisi
Koramaz Vadisi
Koramaz Vadisi
Coğrafya
KonumMelikgazi, Kayseri, Türkiye
Genel Bilgiler
Uzunluk12 km (7,5 mi)
İrtifa± 250-1.550 m (820-5.090 ft)
TürVadi
Koruma alanıDünya Mirası Geçici Listesi
Konum haritası
TürKültürel
Kriterv
Belirleme2020
Referans no.6473
BölgeAvrupa ve Asya

Koramaz Vadisi, Türkiye'nin Kayseri ilinde yer alan bir vadidir. Deprem kırığı sonucunda oluşan ve doğu-batı yönünde konumlanan vadinin uzunluğu 12 km iken rakımı 250 m ila 1.550 m arasında değişmektedir.[1][2] Vadide kayadan yapılmış kırk iki tane kilise vardır.[1] UNESCO, 2020'de vadiyi Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil etti.[1][2]

1. ^ a b c "Koramaz Valley" (İngilizce). UNESCO. 24 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2020.
  2. ^ a b Asil, Murat (16 Nisan 2020). "Koramaz Vadisi UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girdi". Anadolu Ajansı. 3 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2020.