Lala Şahin Paşa (1330-1388), Orhan Gazi ve I. Murad’ın kumandanıdırI. Murad devrinde Rumeli Beylerbeyi ve vezirlik görevi de yapmış, aynı zamanda Osmanlı tarihinde ilk defa “Paşa” ünvanını alan kişidir.

Bir çok yerde hayratı olan Lala Şahin Paşa’nın medreseyi, alınan harp ganimetleri ile 1340’lı yıllarda yaptırmıştır. (Kaynak: XVI. Asır Bursa Medreseleri – Mefail Hızlı, sh. 31-32)

İlk Osmanlı medreselerinden olan yapı; bahçe içinde, Selçuklu medrese plan şemasında, giriş, eyvan ve odalardan oluşmaktadır. İç mekanda Bizans dönemine ait sütun başlıkları ve iki mermer sütun bulanmaktadır. Bugün de varlığını devam ettiren ve Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından onarılan yapı, günümüzde çocuk kütüphanesi olarak hizmet vermektedir. (Kaynak: Tanıtım Panosu)