Meryem Ana Rum Ortodoks Kilisesi, İstiklal Caddesi’ndeki Hacopulo Pasajı’nın yanında yer alan, Pera’nın en eski Rum kilisesi.  1804 yılında inşa edilmiştir. Kilisenin kurucularından Dimitris Muzuris’in Hariciye Nazırı İzzet Efendi’nin arkadaşı olması münasebetiyle kilisenin yapımına müsaade edilmiştir. O dönem yeni kilise yapımına izin verilmemekteydi. Ancak eski kiliselerin yerine yenilerinin yapılmasına izin veriliyordu. Kilisenin bulunduğu araziyi hemen yanındaki pasajın da sahibi olan Hacopulos Ailesi bağışlamıştır. 1831 yılında Sultan II. Mahmud’un izniyle kilise büyütülmüş ve 1837 yılında çan kulesi inşa edilmiştir.

Panayia İsodion Kilisesi
Kilisenin çeşmesi
KonumGalatasaray, Beyoğlu, İstanbul, Türkiye
İnançRum Ortodoks
Çan kulesi sayısı1

Panayia İsodion Kilisesi, Türkiye'nin İstanbul kentinin Beyoğlu ilçesine bağlı Galatasaray'da bulunan bir Rum Ortodoks kilisesi.

1804 tarihlerinde inşa edilen kilise 1831'de Sultan II. Mahmut'un izniyle genişletilmiş, 1837'de çan kulesi inşa edilmiştir.[1]

1. ^ "Galatasaray Panayia İsodion Rum Kilisesi". Tas-istanbul. 9 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2016.