Türbenin sağ tarafındaki çift söveli, kesmetaş bir kapıdan evvela birinci avluya girilir. Biraz ileride ve sol tarafta ikinci avlunun kapısı bulunmaktadır. Aynı şekilde inşa olunmuş bu kapının sol tarafında bilezikli bir kuyu ve hazire bulunmaktadır.

Caddeden bakıldığında, türbenin iki yanının mezarlık olduğu görülür.

Türbe dört yüzlü ve kare planlıdır. Tek kubbesi, yüksek, çok yüzlü yuvarlak bir kasnak üzerine oturtulmuştur. Bu durum türbeyi iki katlı bir yapı olarak göstermektedir. Bu yüksek kasnakta sekiz pencere vardır. Pencerelerin iki yanına sütunlar yerleştirilmiştir. Bir korniş, kubbe ile pencereler arasında yer almış olarak kasnağı fırdolayı çevirmiştir. Türbe, İstanbul’da bir eşi dahi bulunmayan değişik bir mimari özellik göstermektedir.

Türbenin üç cephesinde alt-üst olarak dörder pencere bulunmaktadır. Cadde tarafındaki cephesinde ve alttaki iki pencere arasında pek zarif, iki yanı sütunlu, üst kısmı şadırvan kubbesi gibi mermer kabartmalı bir kuzu çeşmesi vardır. Bunun üzerinde şu kitabe bulunmaktadır: ‘Sahib’ül-Hayrât merhum Nakkaş Hasan Paşa rûhiçün fatiha’. Kitabe bir sıra halinde olup tarihsizdir.

Türbenin dört köşesi yuvarlak sütun kabartma biçimindedir. Avluya bakan kapısı önünde, dört mermer sütunlu bir revak vardır. Revak üzerinde ve iki yanda, dışta ve kapısı üzerinde ayat-i kerimeler yazılmıştır. Kitabesi yoktur.

İçinde altı ahşap sanduka ve altı mermer lahit vardır. Biri Nakkaş Hasan Paşa’ya, biri de Mostarlı Mustafa Paşa’nın oğlu olup 1126 (1714) de vefat eden Mehmed Bey’e aittir. 1072 (1661) tarihinde vefat eden Tevki’i Nişancı Mostarlı Mustafa Paşa’nın Kabri Edirne’dedir. Diğerleri Hasan Paşa’nın çocukları ve eşlerine ait olmalıdır. Lahitlerde yazı yoktur.

Mehmet Bey’e ait olan kitabe, türbenin cadde tarafındaki cephededir. Beş satır halinde hazırlanmış olan kitabe şudur:

Dürr-i sulb-ı Mustafa Paşa’yı Tevki’i nişan
Kim ânı itmişdi Hakk hemnâm-ı Fahr’ül-enbiyâ
Gah idüb devletde Tuğrayı Hümâyun hidmetin
Gâh olurdu ştkk-ı Sâni varidatında atâ
Hidmet-i divânle ömrün geçirdi hasleti
Âkibet mest itdi ânı sâkii bezm-i fena
Hakk Ta’âlâ afv idüb bi’l-cümle taksiratı
Mazhar-ı lütfü ataya eyliye ruz-ı cenâ
Gûş idince fevtini Dürri didi târihini
İde Tevki’i Mehmed Bey harim-i adni câ 1126 (1714)

Türbenin hangi tarihte yapıldığı belli değildir. Mimarı Dalgıç Ahmed Paşa, şevval-1016 (şubat-1608) tarihinde vefat ettiğine göre en geç 1606-1607 tarihlerinde yapılmış olmalıdır.

Nakkaş Hasan Paşa, Enderun-u Hümâyundan yetişmiştir. Sarayın nakkaşhanesinde eğitim görmüş devrin büyük minyatür ustalarından olmuştur. Sultan III. Mehmed’in Eğri Fetihnamesi’ni de minyatürleşmiştir. Eserde Hasan Paşa kendi minyatür portresini de yapmıştır. Burada Paşa, eserin yazan ve hattatı ile birlikte çalışırken görülmektedir.

Kaynak

✶ Medya