Selda Başbuğoğlu 1995’te Mimarlık Dergisi (sayı:264, s.20-27) için kaleme aldığı “Danyal Tevfik Çiper” isimli yazıda yapıyı şöyle anlatıyor:

Dört katlı binan her katı kullanıcısı olacak aile fertlerinin özel istek ve ihtiyaçları doğrultusunda farklı tasarlanmış. Toplamda 6 daireyi barındıran yapının üst katında erkek kardeşler için tasarlanmış 5’er yatak odalı dublex daireler; birinci katta ebeveyn ve kız kardeşin daileri; en alt katta ise 3’er yatak odalı kiralık dairler bulunmakta. Dış cephede dikkati çeken ağırlıklı sağır cepheler, kullanıcıların içe dönük yaşayış biçimlerine uygun olarak sokak yaşantısından kopuk fakat aydınlık ve ferah iç mekanlar yaratacak şekilde tasarlanmış. Bu amaç için, binanın çeşitli yerlerinde dolaylı doğal aydınlatma sağlayacak tepe ışıklıkları ve yüksek pencereler ile yapay aydınlatma elemanları kombine edilmiş. Zamanın çok ilerisinde bir düşünüşle mimar Çiper bodrum katta da 6 arabalık bir kapalı garaj kurgulamış.

Gemi Ev
Diğer ad(lar)Özkanlar Evi
DurumTamamlandı
TürApartman
Mimari tarzModern mimari
KonumÇankaya, Ankara, Türkiye
AdresFuar Sokak No:4, Aziziye
Başlama1968
MalzemeBetonarme
Kat sayısı5
Asansör sayısıYok
Mimar(lar)Danyal Tevfik Çiper
İnşaat mühendisiEral Soner[1]

Gemi Ev; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir apartmandır. Dışarıdan görünüşü bir gemiyi andırdığı ve tek bir konutmuş gibi gözüktüğü için halk arasında bu isimle ünlenen bina aynı zamanda "Özkanlar Evi" olarak da bilinir. Yapının mimarı olan Danyal Çiper ise verdiği bir röportajda binanın özellikle gemi formunda tasarlanmadığını, insanlar tarafından yakıştırılan bu benzetmenin de tamamen binanın aerodinamik formundan kaynaklandığını dile getirmiştir.[2] 1968 yılında projesi çizilen yapının inşaatı aynı yıl başlamış ve 1970'te tamamlanmıştır.[1]

1. ^ a b Balamir, Aydan (Aralık 2008). "Mimar Danyal Tevfik Çiper'in Ardından: Ankara'nın Gemi Evi" (PDF). Bülten. TMMOB Mimarlar Odası. ss. 42-45. 31 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 27 Ocak 2021.
  2. ^ Başbuğoğlu, Selda (1995). "Danyal Tevfik Çiper" (PDF). Mimarlık, 264. TMMOB Mimarlar Odası. ss. 20-27. 29 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 27 Ocak 2021.