Tophane ile Karaköy arasındaki Ali Paşa Değirmeni sokağındadır. 1475’de Kırım’daki Kaffa şehrinden gelen Rumlar tarafından inşa edildiği bilinir.

Fatih Sultan Mehmet İstanbul’un esnaf ve sanatkâr ihtiyacını karşılamak için otuzbin Rum ve Ermeniyi getirttiği ileri sürülmüştür. Eski listelerde “Panagia Kaphatiane Galata” adıyla kayıtlara geçmiştir. 25 Nisan 1696’de büyük bir yangın geçirerek yanmış yeniden inşa edilerek 14 Eylül 1698’de Kutsal Haç yortusunda ibadete açılmıştır. 1731’de tekrar yanan kilise yeniden inşa edilir ve Sulan fermanıyla onarılır ve 1 Ekim 1734 tarihinde yeniden ibadete açılır. Kapı kitabesinde bu tarih yazılıdır. Bir müddet sonra yeniden harap olan kilise tekrar büyük onarım geçirir ve 1840’da temelden yenilenir. Hz. Meryem’e ithaf edilmiştir. Doğu kilisesinde “Hz. Meryem Panayia” adı ile tanımlanır ve İstanbul’da ona atanmış çok kilise vardır. 1652’de İstanbul’a gelen Antakya Patriğinin katibi Paulus, Kaffa’den gelen Rumların beraberlerinde getirdiği söylenen Hodogetria Meryem”ikonasının Kilisenin kuzey nefinde bulunduğunu söylemektedir.

dunyarehberi.blogspot.com

Günümüzde Rum Patrikhanesi tarafından tanınmayan 1922 yılında kurulan Bağımsız Anadolu Türk Ortodoks Patrikhanesi’nin merkez kilisesidir.

Kaynak:

[1] Karaca, Z. (2006). İstanbul’da Osmanlı Dönemi Rum Kiliseleri. (pp. 200-208) Yapı Kredi Yayınları.