1866’da açılmıştır. Çeşitli eklemelerle okul ve bina günümüze kadar gelmiştir. Lise olarak kullanılan bina 1927’de inşa edilmiştir.

Özel Pangalti Ermeni İlk Orta Okulu ve Lisesi
Kuruluş1825
ŞehirPangaltı, İstanbul
Resmî sitesipangaltilisesi.k12.tr
Koordinat41°03′05″K 28°59′18″D / 41.05139°K 28.98833°D / 41.05139; 28.98833

Pangaltı Mıhitaryan Okulu İstanbul'un Pangaltı semtinde bulunan Ermeni lisesi. Okul, 1825'te, Viyana Mıhitaryan Birliği tarafından Beyoğlu'nda, Galatasaray ile Ağa Cami arasında, birliğe ait bir arazide inşa edilen üç katlı bir binada erkek lisesi olarak açılmış, 1839 Beyoğlu yangınında okul binasının yanmasından sonra geçici sürelerle farklı binalarda eğitim vermiştir. 1866'da Pangaltı'ya taşınan okulda 1923'e kadar Ermeni olmayanların da eğitim görebilmiş, Cumhuriyet ile birlikte kurumun statüsü 'Ermeni azınlık lisesi' olarak değiştirildiğinden okul sadece Ermenilerin eğitim gördüğü bir eğitim kurumuna dönüşmüştür. Okulun orta ve lise kısımları 1988'de karma eğitime geçmiştir.[1][2]

1. ^ "Okulumuz Hakkında". Özel Pangalti Ermeni İlk Orta Okulu ve Lisesi. 29 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2015.
  2. ^ "Pangaltı Ermeni Katolik Mıhitaryan Manastır Ve Mektebi Vakfı". Hrant Dink Vakfı. 21 Haziran 2012. 4 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2015.