Günümüzde halen kullanılmakta olan tarihi çeşmelerden en bilineni, tarihi Paşa ( Yeni ) Çeşmesi’dir. Mahalle meydan çeşmesi olarak yapılmıştır. Ön cephesi kesme ( kefeki ) taşından inşa edilmiş olup, suyu arkasında yer alan hazneden gelmektedir. Yan duvarları tuğladan örülmüş olup tavanı ahşaptır. Günümüzde yan duvarları ve tavanı betonla kaplanmış olarak görülmektedir.

Kitabesi istifli celi sülüs hattır. Yazının sonundaki sene kelimesinin iç kısmında oluşan boşluk bölümüne rakamla rumi yıl yazılmıştır. Kitabenin sol uç kısmı kırılmıştır.

Kitabede;
Sahib’ül-hayrat vel hasenat ve ragıpü’l cennet vel derecat
Çorlulu Hacı Süleyman Ağa hayrıdır. Sene 1218 ( Hicri )

Günümüz Türkçesi ile;
Hayır sahibi, Cennet mekan için, iyi işlere rağbet eden
Çorlulu Hacı Süleyman Ağa hayrıdır. 1803 ( Miladi )
…yazmaktadır.

Kitabedeki hicri 1218 senesi miladi 1803 yılına karşılık gelmektedir. Çeşme yapıldığı dönem olan 19.yüzyılın başlarının mimari özelliklerini yansıtmaktadır. Çorlu’nun ilk belediye binası ile çeşmenin mimari tarzları ve malzemeleri büyük benzerlik göstermektedir.

Çeşme barok havası olan kemerli bir nişe sahiptir. Ayrıca ayna taşındaki ibrik motifine daha önce hiçbir çeşmede rastlamadığımı da belirtmek isterim. İbrik motifinin orta kısmında musluk yer almaktadır.