Kırklareli Pınarhisar Kalesi Bizans Dönemi’nde inşa edildiği kabul edilen ve Osmanlı Dönemi’nde onarımlar gören bir kaledir. Kale ilçenin kuzeyinde yapılanmanın olmadığı, çevreye hakim bir tepede yer almaktadır. Kalenin devamı olarak ilçe merkezine inen sur duvarlarının tahrip edildiği görülmüştür. İlçenin kuzeyinde tepede iki adet dairesel ve bir adet kareye yakın dikdörtgen planlı, ilçenin merkezinde ise dört adet dairesel burç büyük ölçüde ayaktadır.

Yapılaşmanın olmadığı, günümüzde park olarak kullanılan kalenin kuzey bölümünün bulunduğu alanda, üç yapı kalıntısı bulunmaktadır, yaklaşık 15 m yüksekliğinde, dairesel planlı burç, tuğla hatıllı moloz taş ile örülmüştür, girişi güneye bakan üstü kemerli bir açıklıktan sağlanmakta, üst platformu tuğla bir kubbe üzerine oturmaktadır, sur duvarının üzerine geçişi sağlayan iki yönde üstü kemerli kapıları bulunmaktadır. 50 m güneyinde içi sarnıç şeklinde sıvalı ve su dolu, dairesel burç şeklinde bir kalıntı ve onun da 80 m güneyinde kale sur duvarından bağımsız, dikdörtgen planlı, sıralı moloz taş ile örülmüş, yaklaşık 10×15 m ebatlarında duvar genişliği yaklaşık 2 m olan bir yapı daha bulunmaktadır. Yaklaşık 10 m yüksekliğinde olan bu yapının kuzey duvarı ayaktadır. Duvardaki hatıl izlerinden yapının içerisinde bir kat olduğu anlaşılmaktadır.

Kaynak:

[1] Pınarhisar Kalesi Sur Duvarları Ve Burçları (kuzey) | Kırklareli Kültür Varlıkları Envanteri (kirklarelienvanteri.gov.tr)