Günümüze tamamı ulaşamayan hamam Rüstem Paşa Hamamı adıyla anılmaktadır. Hamamın Rüstem Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırıldığı yönünde bilgiler mevcuttur.  Rüstem Paşa Hamamı’nın yapım tarihi kaynaklarda bilinmemektedir. Ama Rüstem Paşa’nın 1539’da Mihrimah Sultan ile evlenmesinden sonra yaptırdığı varsayılırsa 1544-1561 yılları arasında yaptırılmış olduğu yorumu yapılabilir. Hamam yapısının 16 yy. (Osmanlı klasik dönem) hamam mimarisi özelliklerini de taşıması bu görüşü desteklemektedir. Kanuni Sultan Süleyman döneminde Rüstem Paşa tarafından Rüstempaşa Külliyesi’ne bağlı olarak 1555 yılında inşa edilmiştir. Tezkiretü’l-ebniye, Adsız Risale ve Tezkiretü’l-bünyan’da geçmektedir.

Kaynak: Anadolu Türk Hamamları Hakkında Genel Bilgiler ve Mimar Koca Sinan’ın İnşa Ettiği Hamamlar, Prof. Dr. Yılmaz ÖNGE, S. 407

Kaynak: Sapanca Rüstem Paşa Hamamı – Sapanca INFO