Han, Mıgırdiç Sanasaryan adlı Erzurumlu bir Ermeni tüccarın 1881’de Erzurum’da açtığı Sanasaryan adlı bir okula gelir sağlamak için 1895’te mimar Hovsep Anzavur’a inşa ettirdi. Erzurum’daki okulda Erzurum Kongresi gerçekleşmiştir.

Han 1909 yılındaki tapu kayıtlarında Ermeni Patrikliği’ne aitti. 1935 yılında devlet tarafından el koyuldu ve han o tarihten itibaren uzun yıllar İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından kullanılmıştır. Hanın günümüzdeki mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde olup restorasyonu devam etmektedir.

Binanın ön cephesinden bir görünüm (Ekim 2009)

Sanasaryan Han;[not 1] zamanında Erzurumlu Mıgırdiç Sanasaryan adlı bir Ermeni tüccara ait olup Sirkeci, İstanbul'da bulunan bir yapıdır. Sanasaryan Vakfı'na ait olup Erzurum'daki Sanasaryan Koleji'nin giderlerini karşılamak amacıyla kullanıldı. Neoklasik tarzdaki Han, Sirkeci’de Hamidiye Caddesi ve Mimar Kemalettin Sokak'ın kesiştiği parselde, bir bodrum ve 5 kattan müteşekkil, iç avlulu, yığma bir taş binadır. Günümüzde mülkiyet durumu mahkemelik olmakla birlikte, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yirmi yıllığına kiraya verilmiştir.
Kaynak hatası: <ref> "not" adında grup ana etiketi bulunuyor, ancak <references group="not"/> etiketinin karşılığı bulunamadı (Bkz: Kaynak gösterme)