Türbe, II. Bayezid’in oğlu Şehzade Mahmut adına yaptırılmıştır. Manisa’da sancak beyi iken 1507 yılında vefat eden Şehzade Mahmut’un cenazesi Bursa’ya getirilerek üzerine bu türbe yapılmıştır.

Mimarı Yakup Şah bin Sultan Şahtır.

Çini, kalemişi ve malakârî (alçı ile yapılan alçak kabartma tekniğindeki süsleme) açısından çok zengin olan iç mekân, 2.90 metre yüksekliğe kadar firuze ve lâcivert altıgen çinilerle kaplıdır. Yapı tüm süsleme elemanları ile bir dönemin süsleme sanatına da ışık tutmaktadır. 19. yüzyılın sonlarında sıvanarak Barok süslemelerle kaplanan 16. yüzyıla ait özgün kalem işleri 2013 yılı restorasyonunda sıva raspası yapılarak  yeniden  ihya edilmiştir.

Türbede, dört adet mermer mezar Şehzade Mahmut ve onun 1512’de vefat eden oğulları Orhan, Emir ve Musa’ya aittir. Mezarlar, tuğla zemin üzerinde yer alan mermer bir platform üzerinde yer alır.