Hamam, Yıldırım Bayezid tarafından 14. yy’da Ulu Cami, Vâiziye Medresesi ve Yıldırım Bedesteni ile birlikte, bir külliye bütünlüğü içerisinde, Ulu Cami’ye gelir getirmesi amacıyla yaptırılmıştır. Küçük ölçekli ve tek hamam tipindedir. Dikdörtgen planlı olan hamam; soğukluk ve sıcaklık bölümlerinden oluşmaktadır. Isıtma sistemi ile çalışan hamamın batısında ise su deposu ve külhan (ocak) bulunmaktadır.

Yapıldığı tarihten günümüze kadar, çeşitli afetler ve yangınlar nedeniyle tadilattan geçen bina, 1930’lu yıllara kadar hamam olarak işlevini sürdürmüş, bir süre depo ve kahvehane olarak da kullanılmıştır.

Hamam son olarak 1980’li yıllarda onarılmış olup, günümüzde gümüş takı ve tespih üretip-satan bir merkez haline gelen Gümüşçüler Çarşısı olarak hizmet vermektedir. (Kaynak: Bursahayat – Gümüşçüler Çarşısı)