Şeyh Ahmed Efendi Tekkesi, Çengelköy
Râbia Adeviye Hanım Tekkesi olarak da bilinir.
- Tür: Tekke
- Tema: Kaybolan Kültür Varlıkları
- Kültür: Osmanlı
- Yüzyıl: 19. yy
- Bölge: Türkiye, Marmara Bölgesi, İstanbul, Üsküdar, Çengelköy
- Durum: Kayıp
Tekke, ilk postnişini Seyyid Ahmed Râsih Efendi sebebiyle Şeyh Ahmed Efendi Tekkesi olarak isimlendirildiği gibi, tekkeyi inşa ettiren Râbia Adeviye Hanım dolayısıyla Râbia Adeviye Hanım Tekkesi olarak da adlandırılmıştır. Büyük ve sık ağaçlarla adeta bir koru manzarası arzeden bahçe içinde bulunan tekke, 1866/67 yılında Çengelköy’ün zenginlerinden İbrahim Edhem’in kızı Râbia Adeviyye Hanım tarafından, Bedeviyye tarikatından olan eşi Şeyh Ahmed Râsih Efendi için yaptırılmış, 1911 senesinde Şeyh Mustafa Celâleddin Efendi tarafından yenilenmiştir.
Tek bir yapı hâlinde bulunan tekke binası, harem, tevhidhâne, selâmlık, mutfak ve derviş hücrelerinden müteşekkildi. Tekke binası kısmen iki, kısmen üç katlı ve ahşap iskeletli idi. Tekke ve zaviyelerin kapatılmasını öngören kanun yürürlüğe girdikten sonra, mülkiyeti Vakıflar ile verese arasında dava konusu olan tekke, zamanla bakımsızlıktan harap olmuş ve tevhidhâne kısmı çöküp yok olmuştur. Çengelköy Bedevî Tekkesinde şeyhlik vazifesini deruhte etmiş isimler şunlardır: Ahmed Râsih Efendi, Mustafa Celâleddin Efendi ve Şeyh Seyfullah Efendi.1
—–
1 Kadir Özköse, İstanbul Tasavvuf Kültüründe Bedeviyye’nin Yeri, Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, C.14, 2012.
