Şeyh Edebali Türbesi
Şeyh Edebali Türbesi (Şubat 2013)
TürTürbe
KonumBilecik, Türkiye

Şeyh Edebali Türbesi, Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin kayınpederi ve hocası Şeyh Edebali'nin cenazesinin bulunduğu türbedir. Bilecik, Cumhuriyet Mahallesi'nde yer almaktadır.

Şeyh Edebali ile onun arkasından ölen Râbi'a Bala Hâtun[1]'un bizzat Osman Gazi tarafından defnedilmesinden sonra Orhan Gazi de bizzat defnedildikleri yerlere türbe yaptırmış ve bir de zaviye eklemiştir. Eskiden kubbeli olan fakat Kurtuluş Savaşı sırasında Yunanların yaptıkları saldırılarla tahrip edilen türbenin üzerine kiremit çatı örtülmüştür. Bir salon ve iki ayrı odadan ibaret olan türbede, büyük oda mihraplı bir mescit, diğer yandaki oda ise sohbethane ve misafirhane bulunmaktadır. Türbe, Yunan saldırıları sonrasında şehrin yanmasıyla terkedilen eski arazi üzerine yaptırılmış ve çevreyi gören bir tepenin üstünde kalmaktadır. Osmanlı yönetimi sırasında birçok kez tadilat geçiren türbenin, en son II. Abdülhamit döneminde elden geçirildiği bilinmektedir. Zaviye, cumhuriyet dönemine özgün yapısını intikal ettirebilmiş ve Türk-İslam karakteristik tarikat yapılarının benzer tasarımına sahiptir.[2]

Şeyh Edebali Mescidi ile bitişik olan türbenin kitabesi bulunmamakla beraber zaviyenin kitabesine göre en son 1889 tarihinde onarım gördüğü anlaşılmaktadır. Mescit ile türbenin yapım tarihlerinin aynı olduğu varsayılmaktadır. Şeyh Edebali ve yakınlarının bulunduğu kısımda, tavanı kubbeli bölüm dikdörtgen biçiminde olup burada yedi büyük, dört küçük sanduka bulunmaktadır. Türbe hattına girişteki en son ve büyük sanduka Şeyh Edebali'ye ait olmakla beraber diğerlerinin tam olarak kimlere ait olduğu tespit edilememiştir.[3]

1. ^ "Şeyh Edebali kimdir, ne zaman, nasıl öldü". ntv.com.tr. 7 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2023.
  2. ^ Tanman, M. Baha. "EDEBÂLİ ZÂVİYESİ". TDV İslâm Ansiklopedisi. Türkiye Diyanet Vakfı. 29 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2023.
  3. ^ Osman Kunduracı (2016). Küçükdağ, Yusuf; Erdemir, Yaşar; Şahin, Bekir (Ed.). ŞEYH EDEBALI TÜRBESİ. Ankara: Ahilik Ansiklopedisi, Cilt II. ss. 285-286. ISBN 978-605-5254-21-6.