Silvan’da bulunan yapı 1908 yılında inşa edilmiştir. Silvan’ın yerlilerinden olan Sadık (Üstün) beye ait olan bu yapı, Mustafa Kemal Atatürk’ün Silvan’da bulunduğu sırada (7 Kasım 1916 – 24 Aralık 1916) karargâh binası olarak kullanılmıştır.
1918 yılında Mektebi İbtidai-ye adıyla eğitim hizmeti vermeye başlayan bu yapı, daha sonra Silvan Merkez Okulu, Gazi İlkokulu, Gazi İlköğretim Okulu ve en son olarak Gazi İlkokulu olarak hizmet vermeye devam etmektedir.

Yapı, 2005 yılında Diyarbakır Koruma Kurulu tarafından tescillenerek koruma altına alınmıştır. Cephe özellikleri bakımından yöresel konut mimarisinin izlerini taşırken, plan işleyişi bakımından 1. Ulusal Mimarlık Dönemi kamu yapıları izlerini taşımaktadır.

Kaynak: Gazi İlkokul (Bedri Bey Konağı) – Silvan Belediyesi