Türk Dönemi eserleri için Bkz. Prof. Dr. Osman KUNDURACI, Dr. Nurcan BAHARGÜLÜ, Arş Gör. Elif YİĞİTER – Muğla-Yatağan İlçesi Eskihisar’da Türk Dönemi Eserleri

Stratonikeia
Στρατoνικεια
Şehrin tiyatrosu
Türkiye üzerinde Stratonikeia
Stratonikeia
Stratonikeia
Türkiye'deki konumu
Muğla'daki konumu
Muğla'daki konumu
Stratonikeia
Muğla'daki konumu
Diğer adıStratonikeia, Stratoniceia, Stratoniki, Stratonike, Stratonice, Idrias, Chrysaoris, Hadrianopolis
KonumEskihisar, Yatağan, Muğla
Bölgeİç Karya, Asya Eyaleti (Roma İmp.)
TürYerleşim
KurucuI. Antiohos
KuruluşMÖ 3. yüzyıl
Devir(ler)Antik Çağ ve Orta Çağ
Kültür(ler)Karya, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı
İlgili kişi(ler)I. Seleukos eşi Stratonis
Sit ayrıntıları
Buluntu(lar)Batı cadde, gymnasion, kilise, Roma hamamı, agora, tiyatro, sahne binası ve orkestra, doğu parodos, doğu teras, batı teras.[1] ve Bouleuterion
Kazı tarihleri2008'dan beri
ArkeologlarBilal Söğüt (PAÜ)
DurumRestore
Kamusal erişimAçık
Stratonikeia antik kentinde darb edilmiş İmparator Septimus Severus'a ait sikke. Ön yüzde İmparator Septimus Severus portresi,arka tip Zeus Panamaros at sırtında, yanan sunağa yaklaşıyor, önünde sağdan sola antik kentin ismi CTPATONIKEIΩ-STRATONIKEO olarak darb edilmiştir.

Stratonikeia (Hititçe: 𒀜𒊑𒅀 Atriya, Antik Yunanca: Στρατoνικεια), Muğla'nın Yatağan ilçesinde bulunan, Karya ve Roma dönemine ait antik yerleşimdir.

Kent antik dönemde kurulmuş olmakla birlikte Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de yerleşim görmüştür. Selçuklulardan kalma bir hamam ile Osmanlı döneminden kalma Şaban Ağa Camisi bunun kanıtıdır.

1. ^ SÖĞÜT, Bilal (2012). Stratonikeia 2012 Yılı Çalışmaları. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayın No:1633. ss. 449,457. ISSN 1017-7655. 12 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2021.