Surp Harutyun Kilisesi
Kilisenin girişi
KonumKumkapı, Fatih, İstanbul, Türkiye
İnançErmeni Apostolik
Tamamlanma1855

Kumkapı Surp Harutyun Ermeni Kilisesi (ErmeniceՍուրբ Յարութիւն Եկեղեցի), Türkiye'de İstanbul iline bağlı Fatih ilçesi Kumkapı semtinde bulunan Ermeni kilisesi.

1832'de padişah fermanıyla inşa edilen ibadethane Harutyun Amira Bezciyan'ın çabalarıyla kiliseye çevrilmiştir. Daha sonra darphane ustalarının kendi aralarında topladıkları parayla 1855'te Surp Harutyun inşa edilerek İstanbul Ermeni Patriği Hagopos III. Seropyan tarafından ibadete açılır.[1] İstanbul Ermeni Patriği Madteos İzmirliyan'ın döneminde Hovhannes ve Mıgırdiç Esayan kardeşler tarafından kâgir olarak inşa edilmiştir.[2] Kilise günümüzde ibadete açıktır. 1915 Ermeni Soykırımı'ndan sonra kilisenin cemaati küçülmüştür ve Hıristiyan ziyaretçilerinin sayısı azalmıştır.

1. ^ "Surp Harutyun Ermeni Kilisesi". Türkiye: Türkiye Ermenileri Patrikliği. 29 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2015.
  2. ^ "Surp Harutyun Ermeni Kilisesi". Türkiye Ermenileri Patrikliği. 29 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2015.