1855’te temeli atılmış olan bu kargir kilise Patrik Hagop III. tarafından 1857’de ibadete açılmıştır. Kilise’nin ilk çan kulesi Bağdasar Hagopyan’ın hayırseverliğiyle inşa edilmiştir.

1988’de mevcut çan kulesi inşa edilerek temel güçlendirme çalışmalarıyla kilise yenilenir. Bir ibadet bölümü ve bir mihraptan oluşan Kilise’de iki adet şapel de mevcuttur. Semtin ilk papazı olan Kıdemli peder Dionisios Çizmeciyan aynı zamanda adaya yerleşen ilk Ermenilerdendi. Kilise genellikle yaz sezonunda yaz tatili amacıyla adalara gelen kalabalık cemaate ruhani hizmet sunmaktadır. Kilise’nin yakınında patriklik yazlık konutu ve Karagözyan Yetimhanesi Dinlenme Evi bulunmaktadır.

Kilisenin avlusunda gömülü olanlar:
Kıdemli Peder Dionisios Çizmeciyan
(Kilise’nin ilk din görevlisi) 1856-1912

Kilisenin hayırseverleri:
Sarkis Efendi Taşcıyan 1847-1907
Verjin Taşcıyan (Sarkis Efendi’nin eşi) vefatı 1935’te
Viktoria ve Garabed Papazyanlar
Ermenyan ailesi

Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi
KonumKınalıada, Adalar, İstanbul, Türkiye
İnançErmeni Apostolik
DurumEtkin
İnşaat başlangıcı1855
Tamamlanma1857

Kınalıada Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi (ErmeniceՍուրբ Գրիգոր Լուսավորիչ եկեղեցի Surb Grigor Lusavorich Ekeghetsi), Türkiye'de İstanbul iline bağlı Adalar ilçesindeki Kınalıada'da bulunan 1857 yılında İstanbul Ermeni Patriği III. Hagopos Seropyan tarafından ibadete açılan Ermeni kilisesidir.[1]

1. ^ "Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi". Türkiye: Türkiye Ermenileri Patrikliği. 5 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2015.