Tahmis Kahvesinin Tarihi Binası

Tahmis Kahvesi, 1635 yılında Gaziantep'te kurulan tarihi kahvehanedir.[1][2] Tahmis Kahvesi Türkmen ağası ve Sancak Beyi Mustafa Ağa Bin Yusuf tarafından, Mevlevihane Tekkesi'ne gelir getirmesi amacı ile 1635-1638 yıllarında yapılmıştır. 1901 ve 1903 yılında iki büyük yangın geçirmiştir. Mevlevihane'nin postnişini Feyzullah oğlu Şeyh Münip Efendi, Tahmis Kahvesi ve 33 dükkanının tadilatını yaptırmıştır. Tahmis Kahvesi uzun yıllar boyunca Löküslü Kahve ve Tömbekici Kahvesi olarak da anılmıştır. Tahmis Kahvesi zaman içerisinde çeşitli onarımlardan geçmiştir. Son olarak 2009 yılında restore edilmeye başlanmış ve bu restorasyon iki yıl sürmüştür.[3]

3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2020.