Taraklı Türkiye’nin Marmara Bölgesinde eski İstanbul – Ankara karayolu ve tarihi İpekyolu güzergâhında konumlanmıştır. Adını şimşir tarak yapımından almış olup, ses ve çevre kirliliğinden uzak konumuyla İtalya merkezli Cittaslow (Sakin Şehir) ağına dâhil olan sayılı ilçelerimizden birisidir.

Taraklı birçok tarihi değere sahiptir. Yerel yönetim tarihi yapının korunması ve geliştirilmesine büyük önem vermektedir. 94 adet tescilli sivil mimarlık örneği bina ve 8 adet doğal kültür varlığı bulunan Taraklı’da 1992 yılından itibaren Koruma Amaçlı İmar Planı kapsamında çalışmalar yürütülmekte ve tarihi dokunun korunmasına özen gösterilmektedir. Yerel yönetimler ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan ortak çalışmalar ile 45 adet binanın rölöve ve restorasyon projeleri yapılmıştır.

Taraklı
Türkiye'de bulunduğu yer
İlçe sınırları haritası
İlSakarya
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
İdare
 • KaymakamAbdullah Kurt[1]
 • Belediye başkanıİbrahim Pilavcı (MHP)
Rakım400 m
Nüfus
 (2018)
 • Toplam6,895
 • Kır
 • Şehir
6.970
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
Posta kodu54750
İl alan kodu0264
İl plaka kodu54
Ön izleme uyarısı: Bu sayfadaki Yerleşim bilgi kutusu şablonu tanımlanmamış "harita2" parametresini kullanıyor

Taraklı, Sakarya ilinin bir ilçesidir.

İlin güneydoğusunda bulunur. Geyve ilçesine bağlı kasaba iken 27 Haziran 1987 tarihinde ilçe olmuştur. Bolu'nun Göynük ilçesine 28 km, batısında Geyve ilçesine 34 km, güneyinde Bilecik'in Gölpazarı ilçesine 30 km mesafede konumlanmış bir ilçedir. 1289 senesinde Selçuklu Hanedanı gelmiştir.

1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2015.