Tarsus
İstasyon binası
Ücret bölgesi6. Bölge
Açılış2 Ağustos 1886 (MTA)[1]
Hizmetler
Demiryolu ulaşımı

Tarsus Tren İstasyonu, Mersin'in Tarsus ilçesi Yeşilyurt Mahallesi'nde Yavuz Donat Bulvarı üzerinde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

Adana – Mersin demiryolu üzerinde yer alan istasyon, Mersin – Tarsus – Adana Railway / Mersin – Tarsus – Adana Demiryolu (MTA) Şirketi tarafından Adana – Mersin demiryolu için inşa edilerek 2 Ağustos 1886'da hizmete girmiştir.[1] 1886 ile 1948 yılları arasında sık sık farklı şirketler[note 1] tarafından işletilen istasyon, 27 Nisan 1933'te -o sıralar adı Devlet Demiryolları Umum Müdürlüğü olan- TCDD'nin denetimine girmiştir.[2] 1949'da gişeleri ortada yer alan simetrik yapıdaki yeni gar binası hizmete girmiş, tarihi gar binası ise yıkılmıştır.

Bir kenar platform ve bir ada platformundan oluşan istasyon, Mersin – Adana, Mersin – İskenderun ve Mersin – İslahiye Bölgesel Trenleri'ne[3] hizmet vermektedir.

1. ^ a b "MTA History" [MTA Tarihi]. Trains of Turkey. 30 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2022.
  2. ^ "A Short History of Turkish Railways" [Türk Demiryollarının Kısa Tarihi]. Trains of Turkey. 31 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2022.
  3. ^ "Bölgesel Trenler". TCDD Taşımacılık. 8 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2023.

Kaynak hatası: <ref> "note" adında grup ana etiketi bulunuyor, ancak <references group="note"/> etiketinin karşılığı bulunamadı (Bkz: Kaynak gösterme)