TCMB Para Müzesi
KonumAltındağ, Ankara, Türkiye
Toplu ulaşımEGO
Line M1 (Ulus)
Otopark?Yok
Resmî siteResmî site

TCMB Para Müzesi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'na ait bir müzedir. Müzede; Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi'ne ait madeni paralar, banknotlar ve geçmişte kullanılmış olan hisse senetleri, tahviller gibi değerli kağıtlar sergilenmektedir.[1] Bunların yanı sıra müzede; Türk resim sanatının gelişimini yansıtan koleksiyonlardan biri olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sanat Koleksiyonu'na ait bazı parçalar sergilenmekte[2] ve banknot basımının tarihçesi ile banknot üretim sürecine dair açıklayıcı belge ve yazılı anlatımlar da yer almaktadır.

Güvenlik sebeplerinden dolayı kamuya açık olmayan müzeye yalnızca alınacak özel bir izinle ve sadece hafta içi günlerde girilebilmektedir.[3] Ancak dünyanın her yerinden insanın müzenin içeriği hakkında bilgi sahibi olabilmesi adına koleksiyona ait bir kısım obje ve belgelerin yayınlandığı ve internet üzerinden erişim sağlanabilen bir sanal müze kurulmuştur.[4]

1. ^ "TCMB Para Müzesi (ANKARA)". Müzeasist. 2015. 27 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2019.
  2. ^ İbrahim Ethem Gören. "TCMB SANAT KOLEKSİYONUNU SANAL MÜZEDE SERGİLİYOR". Kuveyt Türk. 24 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2019.
  3. ^ Saraç Bakırtaş, Ayten, (Ed.) (1 Haziran 2016). "Ankara Müzeleri" (PDF). Ankara Kalkınma Ajansı. s. 64. 18 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 25 Temmuz 2019.
  4. ^ "Merkez Bankası Sanal Müze'si yenilendi". Fintech İstanbul. 6 Mart 2019. 12 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2019.