Zara İlçesi’ne 5 km mesafedeki eski adı Tekke Köyü olan Şeyhmerzuban Mahallesinde, Şeyh Merzuban Türbesi yakınında olup, adını da buradaki tekkeden almaktadır. Kızılırmak’ın kollarından Acısu Çayı üzerine iki gözlü olarak kesme taştan yapılmıştır. Köprü hakkında yazılı bir kaynak veya üzerinde kitabesi bulunmadığı için yapım tarihi bilinmemekle beraber, mimari tarzı ve kullanılan malzemeler dikkate alındığında Geç Osmanlı Döneminde 19. yy. civarında yapıldığı anlaşılmaktadır.

Köprünün tamamı kesme taşlardan yapılmış, karşılıklı iki kenarına basan yerlerin ırmağa bakan yamaçları da kesme taşlarla örülmüştür. Ortada; iki yuvarlak kemeri taşıyan kesme taş ayağın dar yüzleri daire kesitlidir. Bu dar yüzlerde yarım küre biçimli mahmuzlar kemer üzengileri arasındadır. Yaklaşık 0,60 metre yüksekliğinde olan kenar korkulukları da blok kesme taştandır. Genişliği 4.50 yüksekliği ise 14 metredir. (Kaynak: Türkiye Kültür Portalı)