Tokat Ulu Camii
KonumTokat
AçılışYaklaşık 11. yüzyıl
Mimari türSelçuklu mimarisi
TamamlanmaYaklaşık 11. yüzyıl

Tokat Ulu Camii, Türkiye'nin Tokat ilinde yer alan bir camidir.

İlk olarak Dânişmendliler döneminde 11. yüzyılda yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Bir yangın veya deprem sonucunda yıkılan bina Hicri 1090, Miladi 1679 yılında aslına uygun kalınarak ve ilk binanın temellerinin üzerine yeniden yapılmıştır.[1]

Hicri [2] 1090, Miladi 1679 yılına gelindiğinde ise bir yangın veya deprem sonuncunda yıkılan bina sultan 4. mehmed zamanında aslına uygun kalınarak ve ilk binanın temelleri üzerine yeniden yapılmıştır . Doğu ve batı yönünde 2 adet son cemaat yerine sahip olması özelliğiyle Anadolu'nun tek camiisi oldu. Bayram ve cuma namazını o beldedeki tüm cemaatin beraber kılması için tasarlanmış çok az sayıda camii den bir tanesi.[3] Dikdörtgen planlı olarak inşa edilmiş ve devşirme sütunlarla ayakta duran bir camiidir.[4] Cami ahşaptan yapılmış tavan ile örtülüdür . Kalem işi bitkisel olan malzemelerle süslenmiş, tavanda yeşil ve kırmızı renklerin bulunduğu fonlar arasında kündekari tekniği ile yapılan bir kare tavan göbeği bulunmakta.

1. ^ "TOKAT". TDV İslâm Ansiklopedisi. 30 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2022.
  2. ^ "ULUCAMİ". TDV İslam Ansiklopedisi. 26 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2020.
  3. ^ "Tokat Ulu Camii, iki son cemaat yeri ve kuş evi ile dikkat çekiyor | Tokat Ulu Camii, iki son cemaat yeri ve kuş evi ile dikkat çekiyor | By Tokat Haberleri | Facebook". www.facebook.com. 27 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2023.
  4. ^ "Tokat Ulu Camii". 27 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2023.