Tabakhane Köprüsü’nün batısında yer alan yapı, yazılı kaynaklara göre, 1933 yılında Hükümet Konağı olarak inşa edilmiştir.

I. Ulusal Milli Mimari akımı ile inşa edilen yapı 1987 yılına kadar Hükümet Konağı olarak kullanılmıştır. Kültür Bakanlığı’na devredilen yapı, 1989 yılında restore edilmiş, 1991 yılında İl Kültür Müdürlüğü olarak hizmet vermeye başlamıştır. Yapı halen İl Kültür Müdürlüğü olarak hizmet vermektedir.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak kesme taş ve moloz taş kullanılmıştır. Yapı, bir bodrum kat, bir zemin kat ve bir normal kattan oluşmaktadır. 36 odalı olarak inşa edilen yapı, doğu batı yönünde dikdörtgen planlıdır. Yapının dıştan üst örtüsü kırma çatı olup çatı kaplama malzemesi Marsilya kiremittir. Geniş olan çatı saçağı ahşap malzeme ile kaplanmıştır. Kuzey cephesinde yer alan ana girişine tek kollu taş merdiven ile ulaşılmaktadır. Güney cephesinde ana girişin karşısında yer alan bir girişi daha bulunmaktadır. Kuzey cephesi giriş kapısı basık kemerli, çift kanatlı ve ahşaptır. Giriş bölümü yapıdan çıkma yapmaktadır. Güney cephesi giriş kapısı dikdörtgen formlu, çift kanatlı ve ahşaptır. Kat ve köşe silmelerinde kesme taş malzeme kullanılmıştır. Yapının tüm cephelerinde çift sıra pencere düzeni görülmektedir. Birinci normal kata ait olan pencereler sivri, zemin kata ait olan pencereler ise basık kemerlidir. Büyük boyutlu bu pencereler taş söveli ve ahşaptır. Doğu, batı ve kuzey cephelerinde normal kat pencerelerinin üst kısımları mavi çiniler ile kaplanmıştır. İç mekânda girişten geniş bir hole geçilmektedir. Holün güneyinde üst kata çıkan mermer kaplı ve demir korkuluklu merdiven yer almaktadır. Kat mekânları ortada yer alan koridorun kenarlarında konumlanmıştır. Holün her iki yanında orta mekânların aydınlatılmasını sağlayan ışıklıklar bulunmaktadır.

Kaynak