,

Troya Müzesi
Koleksiyon(lar)Troas bölgesine ait eserler
YöneticiÇanakkale Müze Müdürlüğü
MüdürRıdvan Gölcük[1]
Otopark?Var

Troya Müzesi, Türkiye'nin Çanakkale ilinde Troya antik kentine ait eserlerin sergilendiği arkeoloji müzesidir. Çanakkale, neolitik çağdan tarihi çağların başlangıcına kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir kenttir. Çanakkale'nin Tevfikiye Köyü yakınlarında bulunan Troya Antik Kenti de geçmişte Avrupa ve Asya arasında yer alan önemli ticaret yerleşim yerlerinden biridir.[2] Müzenin kuruluş amacı Homeros'un M.Ö. 8. Yüzyıla ait İlyada ve Odysseia destanına konu olan ticaret, zenginlik ve savaş kenti olarak ilgi çeken Troya şehrinin tarihi kalıntı ve koleksiyonlarına ev sahipliği yapmak ve yurt dışına kaçırılmış eserlerin iadesi işlemlerini gerçekleştirmektir. Bu düşünceden de hareketle müzede kopya esere yer verilmemektedir.[3]

Müze girişinde Troya'nın farklı katmanları; mezar taşları, büyük ve küçük boy heykeller, sahne canlandırmaları ve fotoğraflarla anlatılmaktadır. Müzenin giriş alanı olan, Troas (Biga Yarımadası) ve çevresini konu alan sirkülasyon bandında ise ziyaretçilere müze ziyaretleri sırasında karşılarına çıkacak kavramlar hakkında ön bilgi vermek amacıyla arkeoloji bilimi, arkeolojik ve arkeometrik tarihleme yöntemleri, neolitik (Cilalı taş), kalkolitik (Bakır), tunç ve demir çağları; höyük, restorasyon, konservasyon gibi terimler çeşitli çizim ve interaktif yöntemlerle aktarılmaktadır.[4]

Müze 10 Ekim 2018'de ziyaretçilere açılırken, resmî açılışı 18 Mart 2019'da gerçekleşmiştir. Tevfikiye Köyü sınırları içinde, Troya örenyerinin girişinde bulunur. 3.000 m2 sergi salonuna, 12.750 m2 kapalı alana sahiptir.[5] Troya'nın katmanları arasında bulunan on ayrı kentin tanıtıldığı müzede büyük boyutta taş lahitlerden, ufak cam iğneler ve altın küpelere kadar farklı nitelik ve ölçeklerde 6 binden fazla arkeolojik eser sergilenir, 41 bine[6] yakın eser ise depolarda yer alır.[3]

1. ^ Erbil, Ömer (17 Ekim 2018). "Troya müzesine kavuştu". Hürriyet. hurriyet.com.tr. 11 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2019.
  2. ^ "Müze Tanıtım Faaliyetleri ve Ziyaretçi Deneyiminin Değerlendirilmesi: Troya Müzesi, Journal of Tourism and Gastronomy Studies" (PDF). 21 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 18 Ağustos 2021.
  3. ^ a b Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; bi-ozet isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  4. ^ "Troya Müzesi, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı". 13 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2021.
  5. ^ "'Troya Müzesi'ne pandemi sürecinde 1 milyon sanal ziyaret". Hürriyet gazetesi 16 Kasım 2021. 17 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2021.
  6. ^ "Troya destanı, Avrupa Yılın Müzesi Özel Ödülü'nü getirdi". DHA | Demirören Haber Ajansı. 28 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2023.