Türk Ticaret Bankası Binası, Adapazarı
Türk Ticaret Bankası
Feshedilme9 Ağustos 2002
Genel merkezi
Ümraniye, İstanbul
,

Türk Ticaret Bankası A.Ş., (Türkbank ya da TTB olarak da bilinir), Türkiye'de özel sektör tarafından kurulan ilk bankadır.

29 Ekim 1959 yılında çekilmiş bu fotoğrafın arka planında "Türk Ticaret Bankası" yazılı reklam panosu görülmektedir.

9 Mart 1913'te Adapazarı İslam Ticaret Bankası adıyla kurulan banka, 1924'te, Adapazarı İslam Ticaret Bankası Türk A.Ş., 1928'de Adapazarı Türk Ticaret Bankası A.Ş. ve 1937'de Türk Ticaret Bankası A.Ş. adlarını almıştır. Kuruluşta Adapazarı'nda olan merkezi 1934'te Ankara'ya, 1952'de İstanbul'a taşındı. Türk Ticaret bankası'nın kuruluş sermayesi 13,629 Osmanlı lirası. Bu miktar 1924'te 200,000 TL'ye, 1972'de 125 milyon TL'ye, 1989'da 100 milyar TL'ye yükseldi. 1990 sonu itibarıyla özkaynaklar toplamı 338,800,000,000 TL, toplam mevduat 3,490,900,000,000 TL, bir kısmı kısa vadeli olmak üzere dağıttı krediler toplamı 1,667,100,000,000 TL olan bankanın 412 şubesinde 8,298 kişi çalışmıştır.

26 Mayıs 1997 tarihinde, yüzde 84.52'lik hissesi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredildi.[1] Banka, 1998'de ihaleyle iş insanı Korkmaz Yiğit'e satıldı, ancak ihale kısa süre sonra iptal edildi. 1997-2000 yılları arasında toplam 952 milyon 447 bin 814 dolar kaynak aktarımına rağmen satış imkânı bulunamayan bankanın 1 Temmuz 2001'de bankacılık yapma ve mevduat toplama yetkisi kaldırıldı. Ağustos 2002'de TTB için tasfiye kararı verildi.[2] 18 Kasım 2003'te başlayan fiziki tasfiye süreci hukuki problemi nedeniyle tasfiyesi zaman alacak olan hesaplar haricinde tamamlanmıştır.

20.11.2021 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan BDDK kararı ile yeniden faaliyet izni verilmiştir.[3][4] TMSF bünyesinde bulunan banka 27 Nisan 2023 tarihinde 455 Milyon TL'ye Türkiye İhracatçılar Meclisi'ne ait İhracatı Geliştirme A.Ş.'ye satıldı.[5][6]

1. ^ "turkbank-emeklidernek.org". 21 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2011.
  2. ^ "tmsf.org.tr". 15 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2011.
  3. ^ "CHP'li Toprak, 'Türkbank üzerinden yeni vurgun senaryosu' için uyardı". cumhuriyet.com.tr. 21 Kasım 2021. 21 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2021.
  4. ^ "108 yıllık tarihi olan bankada 20 yıllık ara bitiyor". BloombergHT. 22 Kasım 2021. 23 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2022.
  5. ^ "Türk Ticaret Bankası'nın satışı onaylandı - Tmsf.Org.Tr". www.tmsf.org.tr. 14 Ocak 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2023.
  6. ^ "Asırlık banka satıldı! TMSF satışa çıkarmıştı". Dünya Gazetesi. 22 Mart 2023. 10 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2023.