Yanıkoğlu Camii, Hicri 1068 / Miladi 1657 yılında Halep Yeniçeri Serdarı Süleyman Ağa bin Yusuf Ağa tarafından inşa ettirilmiştir. Yapı, dikdörtgen planlı olup iç mekânı üç sahından oluşur. Bu sahınlar, dört ahşap sütunla taşınan yatay ahşap kirişlerle örtülmüştür. Kuzeyde yer alan son cemaat mahalli, ahşap direklerle taşınan düz tavanlı bir bölümdür. Caminin çatısı ahşap olup, kiremit ile kaplanmıştır.

Kesme taştan inşa edilen caminin duvarlarında, pencere söveleri ve lentoları ince işçilikli taştandır. Dört cephesinde ikişer alt, ikişer üst olmak üzere toplam on altı pencere bulunur. Alt pencereler dikdörtgen biçimli ve çift camlı, üsttekiler ise basık kemerli ve mazgal tarzında derin açıklıklardır. Giriş kapısı siyah taş ve mermerden yapılmış basık kemerli bir açıklıktır. Mihrab, kesme taştan yedi dilimli bir kavsara ile taçlandırılmış, iki yanda sütuncelere sahip özgün bir yapı olup üzerinde “Küllema de hale aleyha…” ayeti bozuk celî sülüsle yazılmıştır.

Caminin kuzeydoğusunda yer alan minare, çokgen gövdeli ve kesme taştan olup 1835 depreminde şerefeye kadar yıkılmış, sonradan onarılmıştır. Bugün hâlen ibadete açık olan cami, bazı bölümlerinde orijinalliğini kaybetmiş olsa da tarihî ve mimarî değerini büyük ölçüde korumaktadır.

✶ Medya