1967 yılında ODTÜ Frig Nekropolü Kurtarma Projesi kapsamında 20 nolu tümülüs olarak belirlenmiş olan Yenimahalle-Demetevler’deki Yumurtatepe’de 1986-87 yıllarında bir kurtarma çalışması başlatılmış; kazı ve teknik araştırmalarda üst kısmında bulunan oval planlı mimari kalıntılar ve bu yapı içerisindeki buluntular incelenerek bu tepenin Frig tümülüsü olmadığı, burada Eski Tunç Çağı III dönemine tarihlenen stratejik bir merkez bulunduğu sonucuna varılmıştır (Akpolat ve Eser 2004: 68-69, Aydın vd. 2005: 42).

Ankara Kentinde Frig Dönemi İzleri: Frig Tümülüsleri Üzerine Bir Araştırma

Yumurtatepe Tümülüsü
Yumurtatepe Tümülüsü'nden çekilmiş bir fotoğraf
Yumurtatepe Tümülüsü'nün üstünden bir görünüm

Yumurtatepe, Eski Tunç Çağı dönemine ait Ankara ili Yenimahalle ilçesi Çamlıca Mahallesinde bulunan tümülüstür.

Frig dönemine ait bir tümülüs olduğu düşünülürken Yenimahalle Belediyesinin üzerinde imar çalışması başlatması ile 1986 ve 1987 yılları arasında Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi tarafından kurtarma kazısı yapılmış ve Eski tunç çağına ait küçük bir merkez olduğu anlaşılmıştır.

Yumurtatepe'deki mezar odasını tespit edebilmek için Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından Elektromanyetik prospeksiyon tekniği ile araştırma yapılmış, tümülüsün merkezine göre daha batıda 10 ila 15 metre derinlikte buna uygun bir mekanın olabileceği tespit edilmiş fakat kazılardan bir sonuç alınamamıştır. Yapının en üst kısmında yüzeyden yarım metre aşağıda 0,70 metre yüksekliğinde yuvarlağa yakın oval şeklinde bir yapı bulunmuştur.

Yumurtatepe büyük bir yerleşim yeri olmadığı düşünülmekte bu haliyle stratejik bir karakol olarak kullanıldığı düşünülmektedir.