21 Ağustos 1915 günü birliklerimizin yaptığı karşı taarruz esnasında çapraz bölge olan Kireçtepe’ye topçu bilirlikleri mevzilendirilmiştir. Günümüzdeki Kireçtepe Şehitliğinin biraz daha gerisinde yer almaktadır. Günün ağarmasıyla deniz topçusunun hedefi haline gelen birliklerimiz yoğun kayıplar vermiştir. Jandarma birlikleri tarafından topçularımız mevcut şehitliğe defnedilmiştir. İmha olmuş toplardan geriye kalan dolu ve boş kovanlar ise şehitliğin girişine üst üste konularak bir anıt yapılmıştır. Sonraki yıllarda ise kovanlar yerlerini el yapımı seramiklere bırakmıştır.

Kireçtepe Jandarma Şehitliği,  Büyük Kemikli burnundan Saroz Körfezine doğru paralel uzanan sarp ve uçurum tepelerden oluşan, Kireçtepe Sırtları olarak anılan bölgede Kapanca Tepe üzerindedir. Küçük Anafartalar Köyüne 20 km uzaklıkta bulunmaktadır.  Sahil yolundan Azmak Dere üzerinden geçilen eski bir toprak yol ile ulaşım sağlanıyordu. Yolun kötü olması ve en uzak noktada bulunan Şehitliğimiz olması nedeniyle yıllardır ziyaret edilemeyen Şehitliğimiz geçtiğimiz yıl içerisinde asfalt yoluna kavuşup ziyarete uygun hale getirildi. Yenilenme çalışmaları kapsamına alındı ve yakın bir zamanda şehitlik tekrardan yapılacaktır.