Köşkü Sultan II. Abdülhamid’in imrahoru olan Mehmet Faik Paşa yaptırmıştı. Faik Paşa’nın kızı Emine Tevhide Hanım, Atatürk döneminin ünlü müteahhitlerinden ve Türkiye’nin ilk şeker fabrikalarının kurucularından Mehmet Hayri İpar ile evlenecek, köşk de Atatürk döneminden başlayan ve 2. Dünya Savaşı öncesi ve sonrasında adlarından çok söz ettiren İparlar’ın Büyükada’daki yazlık köşkü olacaktı.

Ama İparların Büyükada’da yaz günleri uzun sürmeyecek, Mehmet Hayri Bey, 1931 yılında eski İstanbul şehreminlerinden Cemil Topuzlu Paşa’ya ait Çiftehavuzlar’daki muhteşem köşkü satın alacak ve Büyükada’daki köşk gözden düşecekti. Ailenin yaklaşmakta olan Dünya Savaşı nedeniyle korkuya kapılıp Türkiye’yi terketmesi ve ABD’nin Kaliforniya eyaletine yerleşmesi, Büyükada’daki köşkün iyice terkedilmesini de beraberinde getirmişti.

Ama 2. Dünya Savaşı günlerinde bir başka şey oldu ve Köşk, arazisindeki diğer yapılarla birlikte Büyükada’nın ünlü Karavela Gazinosu’na dönüştü.

İşletmecileri hakkında çok fazla fikir sahibi olamadığımız gazino, 1950’li yıllalara kadar yazları açık kaldı, çok sayıda Adalı ve İstanbullu’yu ağırladı. Hafta sonları, Kadıyoran yokuşunda gazino önünde uzun fayton kuyrukları oluştuğunu anlatıyor, bölgenin eski sakinleri.

Karavela Gazinosu laterna geceleriyle ün yapmıştı.