Üftâde Camii Hazireleri, cami ve Üftâde hz.lerine ait türbenin karşısında olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Şeyh Üftâde’nin torunu İbrahim Efendi, vasiyeti üzerine 1678 yılında ölümünden sonra türbenin dışındaki bahçeye defnedilmiş ve hazireler bu şekilde oluşmaya başlamıştır.

17. yy’dan 20. yy’ın başına kadar tarihlenen mezar taşları, burada yatan kişilerin kimliklerinin yanı sıra sosyal statüleri ile ilgili de bilgiler vermektedir. Aziz Mahmud Hüdâyî ve şeyh Üftade’nin aile mensupları ile Şeyhülislam, Bursa Kadısı, Hüdavendigar Mütesellimi Kethüdası gibi devlet görevlileri, türbedarlar ve onların aile mensupları da bu hazirede medfundur.

Kabirlerin şâhideleri, çoğunlukla sivri kemerli ve tepe kısımlarında sarık bulunan şahidelerdir. Ayrıca silindirik formlu üstüvanî şahideler de bulunmaktadır. Erkek mezar taşlarında; kişinin toplum içindeki yerini gösteren serpuşlar, kadın mezar taşlarında; broş, gerdanlık, çiçek gibi motifler kullanılmıştır. Çocuk mezar taşları ise çocuğun boyu ile orantılı olarak küçük tutulmuştur. (Kaynak: Tanıtım Kartından)

✶ Medya