Tarabya Koyu’nun güneyinde, Yeniköy-Tarabya sahil yolu üzerinde set üzerinde bulunmaktadır. Adını 19. Yy.’ın sonunda, çoğunluğu İstanbul’da yaşayan yabancılardan oluşan yukarı Boğaziçi sosyetesinin tanınmış ve seçkin ailelerinden, silah ticareti ile uğraşan Huber Ailesi’nden almıştır. Ermeni Düzoğlu ve Tıngıroğlu ailelerinden alınan arazi üzerinde bulunan, Castel benzetmesi ile anılan yapı; ikincil servis yapıları, iki küçük şale, bir sera ve Boğaz’a inen tüm yamacı içine alan bir koruluktan ibarettir.

Malikane, birbirine ekli iki binadan oluşan rezidans, ahır ve arabalık bölümlerinden oluşmaktadır. Koruluk, İngiliz bahçesi konseptinde, doğal ve pitoresk düzenlemesi ve çok değerli ağaçların bulunduğu bitki örtüsüyle Boğaziçi’nin en önemli yeşil alanlarından biridir. Boğaz’ı yeniden ağaçlandırma işine giren M. Huber bahçeye, özgün durumuyla kalabilmiş önemli heykel örneklerini de yerleştirmiştir.

Huber Evi üç aşamalı imar sürecinden geçmiş olup, ilk yapının mimarı ve yapım tarihi bilinmemektedir.  Raimondo D’Aronco tarafından yapıldığı söylenmekle beraber, bunu destekleyen bir delil bulunmamaktadır.  Ancak ek bina ve diğer eklerin D’Aronco tarafından yapıldığı bilinmektedir. İki katlı olan ilk yapı, kıyıya paralel kuzey-güney doğrultusunda, kârgir bodrum üzerine ahşap strüktürlü bir konaktır.

İkinci aşamada D’Aronco tarafından 1905-06 yıllarında yapılan; kârgir bodrum üzerine dikdörtgen planlı üç katlı ek bina, doğu ve kuzey cephelerindeki girişler ile balkon benzeri açık mekanları kapatan ekler yer almaktadır.

Üçüncü aşamada ise günümüze yansıyan çalışmalar bulunmaktadır. Bunlar ilk yapının güney tarafına inşa edilen ek yapı, çevre düzenlemesi, merdivenler, korkuluk ve dekoratif detaylardan oluşmaktadır.

Huber Ailesi, 1. Dünya savaşı sonrasında İstanbul’u terk etmiş, Maliye Nazırı Necmeddin Molla burayı satın almıştır. Huber Evi’ni daha sonra Mısır Prensesi Kadriye Hanım satın almış, ardından Notre Dame de Sion Sörleri’ne bırakmış, yapı 1973 yılında Boğaziçi İnşaat ve Turizm A.Ş’ye geçmiş 1985 yılında ise kamulaştırılmıştır.1

Huber Evi, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Kurulu tarafından 1971 yılında 89 koruma no ile tescil edilmiştir. günümüzde Cumhurbaşkanlığı Rezidansı olarak kullanılmaktadır.

1 19. yy. Başından Cumhuriyet’e Kadar Boğaziçi’nde Yalı Nitelikli Yapılar, Banu İlker.

Huber Köşkü
Huber Köşkü (Nisan 2014)
Harita
Genel bilgiler
TürKöşk
KonumTarabya, Sarıyer, İstanbul, Türkiye
Koordinatlar41°08′05″K 29°03′42″D / 41.13472°K 29.06167°D / 41.13472; 29.06167
Mevcut kullananTürkiye Cumhurbaşkanlığı (1985-günümüz)
Yenileme1985
SahipTürkiye Türkiye Cumhuriyeti
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)Raimondo D'Aronco
Resmî site

Huber Köşkü, Boğaziçi'nin Rumeli yakasında, Tarabya Koyu'nun güneyinde ve Yeniköy-Tarabya yolunun üzerinde bulunan köşk. Gerisinde Boğaz'a inen yamacın tümünü içine alan yaklaşık 64.000 m²'lik koruluğu vardır. Huber Köşkü, aslında ana bina dışında büyük bir ahır ve arabalık, hizmetliler konutu, iki küçük şale ve seradan oluşan bir malikanedir. 1985 yılından beri Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Köşkü olarak kullanılmaktadır.

✶ Medya