1901’de inşa edilmiştir.

Abdülmecid Efendi Köşkü
KonumTürkiye Üsküdar, İstanbul, Türkiye
Başlama1880’ler
SahipKoç Topluluğu
Mimar(lar)Bilinmiyor
Haremde Beethoven adlı tablo, köşkün zemin kat sofasında müzik dinleyen Abdülmecid Efendi'yi gösterir

Abdülmecid Efendi Köşkü, Kuzguncuk’taki Bağlarbaşı Korusu içinde bulunan tarihi köşk.

Şehzade Abdülmecid Efendi tarafından yazlık konut olarak kullanılmış; onun sanatsever kişiliği nedeniyle dönemin sanatçı, edebiyatçı ve siyasetçilerinin sık sık toplandığı bir kültür merkezi işlevi görmüştür. Harem binaları ve müştemilat yapıları yok olan köşkün günümüze ulaşan üç katlı selamlık binası Koç Topluluğu tarafından sosyal tesis olarak kullanılmaktadır.[1]

Bahçe duvarı üzerinde çini panolarla kaplı anıtsal giriş kapısı bulunur. Kapıdaki çini kitâbede kûfî yazı ile "Allah’tan başka galip yoktur" âyeti yer alır. Köşkün giriş kapısı üzerinde ise kün mavi zemin üstüne kûfi yazı ile "Allah adaleti, iyilik yapmayı, akrabaya bakmayı emreder" yazılıdır.[2] Dış cephesi dikdörtgen ve kare panolarla bölümlenmiştir. Panoların için ve çatının geniş saçaklarının altı kalem işleri ile süslüdür. İç mekanda duvar ve yerlerdeki çinileri, çeşmeleri, şöminesi, Avni Lifij tarafından yapılmış duvar resmi, mermer havuzlu büyük salonu, üst katta pencerelerdeki vitrayları dikkat çekicidir.

1. ^ "Tesislerimiz, Koç Topluluğu Spor Kulübü web sitesi, Erişim tarihi:11.03.2015". 25 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2015.
  2. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; lebriz isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)