Afrika Han olarak da bilinir. Küçük Parmakkapı ve Büyük Parmakkapı arasında küçük bir geçit şeklinde 1906 yılında yapılmıştır.

II. Abdülhamid’in mabeyincilerinden Ragıp Paşa (1876-1909) tarafından yaptırıldığı bilinir. Ragıp Paşa, İstiklal Caddesi üzerinde İtalyan mimarlara yaptırttığı üç geçide imparatorluğun yayıldığı üç kıtanın adını vermiştir: Rumeli, Anadolu, Afrika Geçitleri (Duhani, 1982).

Ragıp Paşa’nın yaptırdığı diğer han’ların yanında daha az süslü ama bir o kadar da görkemlidir. 4 bloktan oluşan bina’da daireler bugünün stüdyo tipine benzer ölçekte küçüktür. Eklektik bir yapısı vardır. Küçükparmakkapı ve Büyükparmakkapı sokağı birbirine bağlayan bir geçit işlevi de görür aynı zamanda. 6/7 Eylül olaylarında bazı dükkanlarda yağma ve yıkım olmuştur.

Bina, 2006 yılında satılmış ve kiracılar tahliye edilmeye başlanmış, Anıtlar Kurulu’ndan tadilat izni alınmış ancak henüz tadilat bitirilememiştir. Bugün tamamen kapalı ve ziyaret edilemeyecek durumdaki binada dönemin bilinen işletmeleri yer alırdı (Hayal Kahvesi, Nizam Pide, Peripetie Bistro) Hayalet Oğuz bir dönem burada oturmuştur.

Kaynak: Afrika Han, 2014 Serkan Karnap