Ahmediye (Orta) Camii
KonumFatih, İstanbul, Türkiye
Mimar(lar)Mimar Sinan
Tamamlanma1527

Ahmediye (Orta) Camii İstanbul'un Fatih ilçesinde İskenderpaşa mahallesindedir.[1] Bir başka İstanbul Ahmediye Camii Üsküdar'da bulunmaktadır. Yeniçeri Ortaları için Pargalı İbrahim Paşa tarafından yaptırılan İskenderpaşa muhtarlığına bitişik sekizgen Ahmediye (Orta) Camii'nin ilk yapım tarihi 1527'dir. 1826 yılındaki Yeniçeri Ocaklarının topa tutulması esnasındaki yıkılışlardan sonra yeniden yapılışı ise üzerindeki kitabeye göre 1913'tedir. Vatan Caddesi'nden Fatih'e yukarı çıkan Aile Sokağı'nın Öksüzler Sokağı ile Karakadı Sokağı'nın çapraz kesişme noktasındadır.

Camiyi ilk inşa ettiren Maktul İbrahim Paşa'dır. O devirde buradaki Yeniçeri odalarının ortasında yapıldığından Orta Camii diye de anılır. Buraya Etmeydanı semti denir.

1. ^ "Fatih Camileri ve Mescidleri" (pdf). İstanbul: Fatih Müftülüğü. s. 179. 18 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 18 Eylül 2023.