Ahmet Ratib Paşa Köşkü;  İstanbul Üsküdar Acıbadem Ahmet Ratib Paşa tarafından Mimar Kemalettin Beye yaptırılmıştır. Mimar Kemalettin ve Vedat Tek’in öncülüğünü yaptıkları Ulusal Mimarlık döneminin enteresan yapılarından biridir. Köşkün kesin yapılış tarihi 1904 yılı tahmin edilmekte olup 1908 yılına kadar sürmüştür.

Yapının bitiş tarihleri olan 1909 yıllarında Sultan II. Abdülhamit tahttan indirilmiştir. Padişahın has adamı olan Ahmet Ratib Paşa tutuklanmış ve bu köşk dahil tüm malına el konmuştur. Ahmet Ratib Paşa bu köşkte hiç oturamamıştır.

1954 yılında Çamlıca Kız Lisesi Diploma Töreni
1950'li yılların başında Çamlıca Kız Lisesi voleybol takımı oyuncuları

Çamlıca Kız Lisesi ya da bir dönem kullanılan adıyla Üsküdar Çamlıca Kız Anadolu Lisesi, İstanbul’un Üsküdar ilçesi Acıbadem mahallesinde hizmet veren yatılı okuldur. İkinci Meşrutiyet devrinde açılan “Çamlıca İnas Sultanisi” adlı okulun devamıdır.[1]

1. ^ Mustafa Selçuk (2008). "Üsküdar'dan Darülfünun'a Kız Öğrencilerin Eğitimi". 21 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi.