Alay Köşkü
Alay Köşkü

Alay Köşkü, Topkapı Sarayı'nın dış suru üzerinde, padişahların geçit yapan alayları seyretmesi için yaptırılan köşktür.[1]

Alay Köşkünün bulunduğu yerde 16. yüzyılda ahşap bir köşk bulunuyordu. Köşkün bugünkü binası II. Mahmud tarafından yaptırıldı. Gülhane Parkı'nın içinden geniş bir rampa ile çıkılan köşk yuvarlak bir hünkar salonu bir sofa ve üç odadan oluşur.[2] Köşkün yedi penceresi bulunmaktadır.[3] Pencere kemerleri üzerindeki on dört satırlık kitabe Keçecizade İzzet Molla tarafından yazılmıştır.[4]

Atatürk'ün emri ile 1926 yılında Güzel Sanatlar Birliği'ne tahsis edilen köşk bir süre de Eminönü Halkevi'nin oyun salonu olarak kullanıldı.[5] 1938'de Topkapı Sarayı Müdürlüğüne bağlanan köşk daha sonra önemli bir tamirden geçti. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi olarak yeniden düzenlenerek 12 Kasım 2011 tarihinde hizmete açılmıştır.

1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2020.
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 1 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 15 Şubat 2020.
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 15 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 15 Şubat 2020.
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2020.
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2020.