II. Abdülhamid’in Mabeyincilerinden Ragıp Paşa (1876-1909) tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. Ragıp Paşa, İstiklal Caddesi üzerinde İtalyan mimarlara yaptırdığı üç geçide imparatorluğun yayıldığı üç kıtanın adını vermiştir: Rumeli, Anadolu, Afrika Geçitleri (Duhani, 1982).

Bina, İtalyan tipi kagir bina olarak tasarlanmıştır. Atlas Pasajının solunda, Halep Pasajının karşısındadır.

Mefruşat ve manifatura mağazalarıyla ünlüydü. Pasajın girişinde sefarethanelerin mefruşat gereksinimlerini karşılayan Lazzaro Franco mağazası bulunuyordu.

1930’lara kadar Niko Valavanis Balabani tarafından Brasserie de l’orient adıyla açılan şark birahanesi de vardı. Dekorasyonu ve servisinin kalitesi ile ünlenen birahane, 1934’de sahip değiştirdi. Anadolu birahanesi adıyla yeniden açıldı. Peyami Safa, Elif Naci, ibrahim Çallı müdavimleri arasındaydı. Geleneksel Türk Mutfağı ile bütün İstanbul’da hizmet eden Hacı Salih Lokantası da 1985’den beri bu binada bulunmaktadır.

Kaynak:Beyoğlu Belediyesi

Anadolu Pasajı