Arakiyeci Mehmed Ağa Camii
Konumİstanbul, Fatih, Mevlanakapı
Mezhepİslam
DurumEtkin
Minare sayısı1

Arakiyeci Mehmet Ağa Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan bir camidir. Takyeci Mehmed Ağa Camii ve Yeni Çeşme Camii gibi isimlerle de anılır.[1] Arakiyeci Mehmet Ağa tarafından 1520 tarihinde mescid olarak yaptırılmıştır.[2] Ahşap olarak yapılan mescidin minberini, Sadrazam Maktül İbrahim Paşa’nın mühürdarı Reis Abdullah Efendi koydurarak camiye tebdil etmiştir. Uzun yıllar bakımsız kalan cami 1951-1958 yılları arasında betonarme olarak yenilenmiştir.[2] Arakiyeci Mehmet Ağa'nın kendi de mihrabın önüne defnedilmiştir.[3] Caminin içi 113 m², mezarlık ve bahçe ise 180 m²’dir. Camide 11 adet pencere vardır ve bunlar sahabe-i kiramın isimleri ile süslenmiştir. Minber ve kürsü ahşaptan, mihrabı ise alçıdandır. Kadınlar ve müezzin mahfili betonarmedir. 1958’de eklenen mozaikli minare, caminin sağında olup minarenin girişi içeridendir.[3] Tek şerefeli olan minare ve külahı kurşun kaplamalıdır. Düz olan tavanı beyaz renktedir ve bütün duvarları pencerelerin üst kısmına kadar çini ile kaplanmıştır.[1]

1. ^ a b Camiler, istanbuldaki (31 Ağustos 2014). "Arakiyeci Mehmet Ağa Camii , Fatih". istanbuldakiCamiler.com. 3 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2020.
  2. ^ a b Badem, Muzaffer (26 Aralık 2011). "Dünya'nın Bütün Camileri: Arakiyeci Mehmet Ağa Camii'nin Tarihçesi, Fatih, İstanbul". Dünya'nın Bütün Camileri. 3 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2020.
  3. ^ a b "SEHREMINI ARAKIYECI MEHMET AGA CAMII". 13 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2020.